skip to Main Content

Ergonomische horeca matten testen?

Voedingsindustrie & Horeca vloermatten

Voedselverwerkingsindustrie- en Horeca matten

Voedselveiligheid en werknemersveiligheid in evenwicht
Voorbereiding en het behandelen van voedsel is de meeste kritieke fase om waakzaam te zijn voor voedselveiligheid volgens HACCP richtlijnen in commerciële keukens en voedselproductiefaciliteiten.
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) is een strikt programma dat de temperatuur en de toestand van de levensmiddelen op weg naar de klant, op verschillende “kritieke punten bewaakt om ervoor te zorgen dat de voedselveiligheid in overeenstemming is met de huidige strenge voedselverwerking regelgeving.
Het doel is om kruisbesmetting te voorkomen tussen werknemers en omgeving naar voedsel, terwijl de veiligheid van de werknemer behouden wordt wanneer deze met messen en werkmaterieel werkt, het welzijn van de werknemer behouden wordt in zware omstandigheden en de productiviteit verhoogd wordt van werkers die het grootste deel van de dag staan. Vloermatten zijn een geweldige manier om het risico op letsel te voorkomen, terwijl het ook de productiviteit op de korte termijn verbetert en het ziekteverzuim en werk gerelateerde ziekten op de lange termijn verminderd.

Wij bieden met ons programma werkvoermatten de perfecte oplossing voor staande werknemers en begrijpen de verschillende percepties van de werknemers, alsmede de afwisseling van de werkplek omstandigheden die kunnen bestaan.

Stijgende veiligheid
Glij- en valpartijen zijn verantwoordelijk voor 20 tot 30 % van de ongelukken die een langdurige werkonderbreking als gevolg hebben. De meest gebruikelijke reden voor deze glij- en valpartijen is een ophoping van vetten op de vloer. Voornamelijk in de voedselverwerkingsindustrie is het grootste probleem dat de vloeren glad moeten zijn voor een gemakkelijke reiniging en ontsmetting.
Maar de aanwezigheid van water, plantaardige oliën, dierlijke vetten, bloed, bloem en verschillend biologisch afval maken deze vloeren extreem gevaarlijk en de valpartijen nog serieuzer, omdat werknemers regelmatig stompe en scherpe voorwerpen gebruiken. Volgens rapportages, kunnen 50 procent van de fabrieksongevallen daadwerkelijk worden toegeschreven aan het type vloer die gebruikt wordt. Alleen het schoonmaken van vloeren is niet voldoende om gladheid van de vloeren te voorkomen. Zelfs gecoate antislip vloeren kunnen in contact met bijvoorbeeld, melkproducten, verstopt raken na reiniging als gevolg van een opeenstapeling van microscopische resterende vlekken (eiwit, vet). Men zou de coating laag moeten blijven vervangen om de effectiviteit van een antislip coating te waarborgen. Daarnaast wordt veel schade aangericht door vallende voorwerpen. Denk aan servies en glazen in de horeca, en gereedschap zoals messen, veel gebruikt in de voedselverwerkingsindustrie.

Anti-vermoeidheid
Langdurig staan en herhaaldelijke of langdurige bewegingen zoals strekken, tillen en snijden tijdens het voorbereiden van voedsel in voedsel bereidende omgevingen, is een van de gevaren voor de werknemers in de keuken. Statische houdingen treden op als werknemers continu staan in een positie tijdens het hakken of bereiden van voedsel, waardoor vermoeidheid van de spieren en een opeenhoping van bloed ontstaat in de onderste ledematen. Onaangename houdingen van de nek kan spanningen en spierstijfheid veroorzaken als koks voortdurend hun hoofd naar beneden houden om te hakken, snijden en het eten mengen.

Werkgevers worden dan ook geadviseerd om antivermoeidheidsmatten aan te schaffen ter vermijding van statische houdingen. Antivermoeidheidsmatten helpen de spieren van de persoon krimpen en uitzetten, voor een bevordering van de bloedstroom en vermindering van vermoeidheid.

Werknemers in de keuken werken vaak in omgevingen met extreme temperaturen, in de kou voor het behoud van voedsel tijdens het schoonmaken, voorbereiden en verpakken of in de warmte tijdens het koken en bedienen. Fabrieksvloeren, voornamelijk in de voedselverwerkingsindustrie, zijn vaak koud en vochtig. Vloermatten verheffen werknemers van koude vloeren. Dit helpt om hun voeten warmer te houden en daarbij de verbetering van het totale beeld van welzijn.

Bekijk praktijkfoto voor uitgebreide informatie!

Advies op maat nodig?